Aanbod

Drie in één!

Met ons drieledig aanbod onderscheidt Demiclown vzw zich van ieder ander entertainment en/of zorgaanbod binnen de geriatrische zorg. Naast fysieke activering en entertainment stimuleert het clownsduo de persoon met dementie rollen aan te nemen die verloren zijn gegaan.

Demiclowns vzw is uniek omdat zij bijdraagt aan het herwinnen van identiteit van personen met dementie.

Demiclowns staat voor:

 • Fysieke zorg
 • Psychische zorg
 • Ontspanning

 

bezoeken • CONTACT

  Bij interesse neem gerust contact op via info@demiclowns.be of 0483/29.04.86

 • INFORMATIE BEWONERS

  Om optimale zorg op maat te bieden ontvangen wij van jullie vooraf kort wat informatie van de bewoners waar we langsgaan.

 • BEZOEK ZELF

  Demiclowns komen bij jullie langs.

 • NABESPREKING

  Samen met jullie bespreken we ons bezoek. Vanaf boeking van drie bezoeken per jaar, maken wij een zorgdossier voor je aan.


Boek een bezoek!

Je kan een bezoek van Demiclowns vzw boeken. Daarvan zijn de Demiclowns een 3- tal uur aanwezig in de voorziening. Het verloop van een bezoek Een bezoek wordt steeds gebracht door twee therapeutisch opgeleide clowns en duurt 90 minuten. Dit betreft pure ‘speeltijd’, tijd waarin de clowns met de bewoners actief zijn. Het clownsduo arriveert een uur voor aanvang van het bezoek. Dan start de voorbereidingsfase. Samen met jou neemt het duo een kijkje in de ruimtes en wordt de route bepaalt. Daarna kleden de clowns zich om en bereiden zich voor op hun ontmoeting met de bewoners. Het clownsduo is nu klaar voor het bezoek. Tijd voor actie! De nabespreking Na het bezoek keren de clowns terug naar hun kleedruimte. Demiclowns vzw vindt multidisciplinair overleg essentieel. We maken dan ook graag tijd voor een nabespreking. Ervaringen worden gedeeld, observaties uitgewisseld en tips geformuleerd voor de dagelijkse omgang met bewoners. Wat kan u verwachten van een bezoek Iedere bewoner is uniek. Ons aanbod is uitgebreid en komt hieraan tegemoet. Demiclowns vzw biedt bezoeken aan in groep of individueel op kamer. Een combinatie van beiden is ook mogelijk. We gaan langs bij personen met dementie in diverse stadia. Je kiest zelf tussen de verschillende opties:

 • 6 individuele bezoeken van ongeveer 15 min per kamer
 • 4 individuele bezoeken + 1 groep
 • < 3 individuele bezoeken + 2 leefgroepen
 • 2 of 3 leefgroepen

Elk bezoek is uniek Een bezoek van Demiclowns vzw ziet er nooit twee keer hetzelfde uit. Het clownsduo biedt geen pure act, maar een beleving op maat. Onze ervaring leert dat we hen beter bereiken vanuit een dagdagelijkse situatie, dan vanuit een ‘gekunstelde’ situatie. Prijs Onze unieke levensverhaal-bezoeken op maat zijn €350 (incl. vervoerskosten) waard. Meerdere bezoeken In functie van het opbouwen van een proces met de bewoners en het personeel van jullie voorziening, pleiten wij voor een structurele samenwerking. Indien jullie een samenwerking op langere termijn wensen, kan je Demiclowns vzw meerdere malen per jaar boeken. Bij een boeking van drie bezoeken per jaar geniet je 50 € korting op het totaalbedrag. Meer dan drie bezoeken boeken per jaar is uiteraard ook mogelijk.

VormingenVormingen

Wat kan je verwachten van een vorming
Naast bezoeken biedt Demiclowns vzw ook vormingen aan. Deze vormingen zijn zowel informatief als interactief. Deelnemers maken kennis met de methodiek en doelstellingen van Demiclowns vzw. Ze worden daarnaast uitgenodigd om zelf aan de slag te gaan met de methodiek van Demiclowns vzw. Er is ruimte voor een theoretische uiteenzetting, het aanleren van clown-specifieke vaardigheden, eigen ervaringen, tips & tricks. Dit leidt tot een verruimend blikveld om kwalitatieve zorg te kunnen blijven garanderen.

De vormingen worden gegeven door professionele dramatherapeuten met ervaring binnen verschillende psychiatrische en geriatrische settings.

Boek een vorming

Je kan Demiclowns vzw uitnodigen in functie van een vorming binnen jouw zorg- of onderwijsinstelling. De kostprijs van dergelijke vorming is afhankelijk van het aantal uur. Dit zijn de mogelijkheden:

Vorming van 3u bedraagt 695 euro (excl. vervoerskosten)
Vorming van 6u bedraagt 995 euro (excl. Vervoerskosten)

Ééndaagse basisvorming: ‘Clown in de geriatrische zorg’

Proeven van het clownspel in de geriatrische zorg.
Samen gaan we op zoek hoe we op een frisse en open manier in de zorg kunnen staan. Je leert een aantal basisprincipes van de clown kennen. Via het clownspel dat vorm krijgt in verschillende oefeningen kom je meer in contact met jezelf en de ander. Vaardigheden en obstakels kunnen verschijnen. Je krijgt inzicht in het eigen functioneren, waardoor je sterker en authentieker in je vak kan staan.

Intensieve meerdaagse vorming:
‘verdiepen van jouw clown binnen de geriatrische zorg’ Aan deze vorming kunnen mensen deelnemen die experimenteren als clown of clownsduo binnen een geriatrische zorginstelling. Samen gaan we aan de slag met eigen materiaal, bedenkingen en vragen met een duidelijke link naar de praktijk. Obstakels die jullie ervaren, tips en advies kunnen aan bod komen.

Wat kan je verwachten:
Praktijkgerichte tools en tricks
Je zal authentieker aanwezig zijn in je werk als clown
Je leert flexibeler en inventiever omgaan met conflictsituaties

Belangrijk: Om de intensieve meerdaagse vorming te volgen moet je eerst de basisvorming bij Demiclowns vzw gevolgd hebben.

Een combinatie tussen een Vorming en Bezoek

Een bezoek en vorming kunnen ook gecombineerd worden. We geven in de voormiddag een workshop van 3u en gaan in de namiddag op bezoek bij jullie bewoners. Dit is voordeliger dan het afzonderlijk boeken van een workshop en bezoek in je zorginstelling. Kostprijs: 865 euro (excl. vervoerskosten).

Vorming op maat

Ben je op zoek naar een nieuwe insteek voor jouw team? Wil je vanuit je organisatie kennis maken met de speelse aanpak van Demiclowns vzw. Denk je er aan om zelf aan de slag te gaan met clown technieken bij jullie bewoners?
Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij staan open om samen op zoek te gaan naar een gepast antwoordt!

Vormingen die we reeds aanboden onder dit format:
Intervisie binnen een team
Begeleiden van een clownsduo
Vorming voor een organisatie van mantelzorgers

Supervisie