Postkaartjes Demiclownsvzw Dementie Vlaanderen
< Terug naar blogoverzicht

Merci merci!

De link tussen kaartjes schrijven en psychsiche zorg voor personen met dementie

Als Demiclown nam ik recent de taak op mij om ‘kaartjes’ te schrijven. “Wat heeft het kaartjes schrijven in godsnaam te maken met de psychische zorg voor personen met dementie?”, denk je nu met jouw wenkbrauwen vraagtekengewijs opgetrokken.

Awel, met de campagne #demiclownsforlife. Een zijsprong naar wat duiding: vorig jaar zou hét Demiclowns jaar worden, tot corona uitbrak en het concept Music For Life veranderde. Het wegvallen van de Warmste-Week-centen brachten onze vzw in gevaar. De omzetdaling was dramatisch drastisch. Je moet geen boekhouder te zijn om de financiële put te zien. Mijn rode neus sloeg wit uit toen de bestuurders bij het gapen in de put stelden dat: “onze sociale onderneming begin 2021 de deuren moest sluiten”.

Gelukkig kwamen ons team en de vrijwilligers met het waardig alternatief voor onze jaarlijkse benefiet. In 2020 geen BarWirWar maar wel een Wirwarrige Biermand. De pandemie stimuleerde onze creativiteit. Brouwerijen, groothandels en artiesten ondersteunden hartverwarmend.

Emily Demiclownsvzw Schrijven Dementiezorg

Hé, we zijn nu maart 2021. Joepie, we haalden het streefdoel van 20.000 euro. Joepiedepoepie, want het werd zelf 27.000 euro! We hebben terug financiële zuurstof. De rode neus staat terug op. We staan nu in de startblokken om weer meer levensverhaal bezoeken te doen. De draad van de vormingen, opleidingen, … terug op te pikken. Dankzij jullie gulle giften behoren we niet tot het verleden. Dank u! Dank voor allen die acties organiseerden en zo doneerden. Van wandelen tot lekkers bakken. Jullie maken personen met dementie en hun omgeving blij. Ja, ik kan het weten als bevoorrechte getuige. Als Demiclown werk ik oog in oog met hen. Even een misverstand uit de wereld halen. Bij een bezoek zijn er soms pretoogjes en soms betraande ogen. Dus niet altijd een lach maar ook ruimte voor een traan. Elkeen krijgt wat die op dat ogenblik nodig heeft. Van troost tot de mogelijkheid om met onze voeten te spelen. Alles kan zodat de persoon met dementie centraal staat met ons als Demiclown aan hun zijde.

Dankzij jullie gulle giften behoren we niet tot het verleden.

Juist, ik had het over kaartjes schrijven … Ik haalde mijn schoonschrift en pen van onder het stof om een dankwoord te posten naar elke gulle giftgever. Dus, op puur ambachtelijke wijze. Adressen schrijf ik op het ritme van mijn vreugdekreten. Hoewoewawa. Yes. Hoi! Hoi! Hupssake. Terwijl ik postzegels plak, vraag ik mij af wat mensen motiveert om te geven? De wetenschap dat je van geven gelukkig wordt? Of omdat jij dementie van dichtbij meemaakt? Of om wat extra van de belastingen te kunnen aftrekken? Hoe dan ook, dikke dikke merci, ook aan wie nog gaat geven. Kan 7 op 7 en 24u op 24 u.

En met nu met een vreugde dansje huppel ik nu naar de postbus. Kwestie om mij in beweging te houden voor als we nog eens op bezoek gaan.

Emily Ghekiere, Demilcown

Zondag 7 maart 2021

Emily Demiclowns Schrijven Dementiezorg

Om jullie extra te bedanken boksten wij een filmpje ineen.

Bekijk het gerust hieronder.