top of page

Dementiezorg omgedacht

Twee studenten dramatherapie deelden een persoonlijke ervaring. Lore Dhaenens en Lara Debeuf hadden allebei een oma met dementie toen hun bachelorproef eraan kwam. Uit de grond van hun hart wilden ze iets voor hun oma en voor alle andere personen met dementie doen.  Ze werden de allereerste Demiclowns. 

 

Demiclowns VZW is een sociale onderneming die personen met dementie psychische zorg verleent en opleidingen biedt aan verzorgers en hun omgeving. 

BF6A4231.jpg

Dementie is onomkeerbaar, de manier hoe je ernaar kijkt niet. 

Personen met dementie zijn vaak omringd door mensen die meer weten of onthouden dan zij, zoals dokters en zorgverleners. Spelenderwijs creëren we een verhaal waarin zij weer zélf de hoofdrol spelen.

 

De clown is een figuur die helpt om in de wereld van personen met dementie binnen te treden. Meteen wordt duidelijk: de clown weet het niet, maar de persoon met dementie wel.

 

Demiclowns zien wat de persoon met dementie doet als betekenisvol én stimuleren hen om ook eens iets anders te doen.

Waarom de aanpak werkt

​De rode clownsneus is een toegangspoort tot de leefwereld van personen met dementie. Met haar onderzoek (2022) bouwt Demiclown Emily Ghekiere verder op de bachelorproef van Lara Debeuf en Lore Dhaenens (2013). Zij introduceerden therapeutisch clownen bij personen met dementie.

De impact van het aanbod van Demiclowns VZW is drieledig:

1. Psychische zorg: Demiclowns stimuleren persoon met dementie om rollen aan te nemen uit hun leven die verloren zijn gegaan of niet meer tot uiting komen. De persoon ervaart opnieuw zeggenschap en krijgt weer het gevoel iemand te zijn die ertoe doet. 

2. Fysieke zorg: Demiclowns triggeren de personen met dementie om in beweging te komen en zo hun fysieke mogelijkheden te onderhouden.

3. Ontspanning: Demiclowns creëren een veilige plaats waar personen met dementie emoties kunnen uiten, waardoor angst, agitatie en spanningen zichtbaar afnemen.​

Maak hier kennis met het volledige Demiclowns-team.

BF6A3976.jpg
bottom of page