Bij Demiclowns gaan we voor niets minder dan een revolutie in de dementiezorg.
Weg met de 'ssht', doen wat 'schijnbaar' hoort en enkel blij en dankbaar zijn.
Welkom in een wereld waarin de unieke persoonlijkheid en behoeften van elk individu centraal staan.
Waar bewoners niet allen thuis zijn, maar ruimte krijgen om zichzelf te uiten - inclusief de minder rooskleurige emoties.
Voor ons betekent ''goede zorg' niet dat mensen met dementie zich 'koest' moeten houden. Integendeel, we geloven sterk in het belang van zelfexpressie als een fundamenteel onderdeel van welzijn, waar goede zorg verder gaat dan symptoombestrijding.
Meer dan stilte: Zelfexpressie en menselijkheid
In een wereld waar stilte op de gangen en kamers van woonzorgcentra vaak als het summum van controle en goede zorg wordt gezien, dagen Demiclowns deze status quo uit.
Demiclowns geloven in een benadering waarbij bewoners niet worden beoordeeld op hun uitingen van verdriet, angst of kwaadheid, maar waar ze juist worden aangemoedigd om zichzelf te zijn.
We streven naar een omgeving waarin bewoners de vrijheid voelen om zichzelf te uiten, zelfs als dat gepaard gaat met minder rooskleurige emoties. Verdriet, angst en kwaadheid zijn net zo legitiem als vreugde en geluk.
Een woonzorgcentrum is een thuis waar geleefd en beleeftd wordt.
Demiclowns missie in actie: Zelfexpressie als welzijn
Stel je voor dat jij - als persoon zonder dementie - geen uiting mag geven aan je gevoelens. Dat jij je verdriet, pijn en angst nergens mag tonen. Wat zou dat geven?
Heb je nu al een idee welk potentieel 'onaangepast' gedrag je zou tonen op die momenten?
Misschien word je wel super agressief, perfectionistisch, luidruchtig, ontzettend volgzaam....
Dat is voor mensen met dementie niet anders...
Door ruimte te geven aan ware zelfexpressie, zelfs als dit gepaard gaat met negatieve emoties, bouwen we bruggen van begrip en creëren we een waarachtige gemeenschap van menselijkheid.
Bij Demiclowns laten we zien dat het uiten van gevoelens, zowel positief als negatief, essentieel is voor het welzijn van mensen met dementie. Zelfexpressie is een integraal onderdeel is van menselijk welzijn en een rijk, zinvol leven.
Therapeutische meerwaarde van expressie
De methodiek van Demiclowns zet net in op interactie, het uiten van emoties, het opnemen van rollen, het tonen van wie je bent en wat je wil zeggen of voelt.
In de uitwisseling, de interacties die de Demiclown heeft met de persoon met dementie bieden ze een veilige relatie geboden waarin de persoon met dementie mag zijn. Waar die zichzelf mag uiten, zonder angst voor veroordeling of afwijzing.
Wij zijn ervan overtuigd dat het uiten van gevoelens, zowel positief als negatief, helpt om verbinding te maken met emoties, om zichzelf te zijn en om zich begrepen te voelen.
We pleiten voor een cultuur van authenticiteit en acceptatie in de dementiezorg.
Dit betekent dat we niet alleen streven naar het verminderen van symptomen, maar ook naar het creëren van een omgeving waarin bewoners de ruimte hebben om zichzelf te zijn, met al hun emoties en gevoelens.
Laten we samen streven naar een wereld waarin goede zorg niet alleen betekent dat mensen met dementie zich stil houden, maar waarin ze de ruimte krijgen om zichzelf te zijn en zich vrij te uiten. Als Demiclowns zijn we er om hen te ondersteunen en te begeleiden op deze reis van zelfontdekking en zelfexpressie.
Kom met ons mee op deze avontuurlijke reis van zelfontplooiing en ontdek de kracht van zelfexpressie in de dementiezorg met Demiclowns!
Wil jij dit je bewoners laten beleven? Boek dan een levensverhaalbezoek.
Â
Commentaires