top of page
Foto van schrijverLara

Odette en Demiclowns: levensverhaal in actie

Levensverhalen spelen een cruciale rol in het afstemmen van zorg voor een persoon met dementie. De aanpak van Demiclowns past binnen het kader van behoeftengebaseerde zorg, de essentie van project Odette door het EXP-O (Odissee Hogeschool).


Gedrag is de sleutel tot communicatie

Een persoon met dementie verliest stap voor stap z’n autonomie. De mensen uit de omgeving ondersteunen waar nodig, tot het ook voor hen niet meer kan. Wanneer die ondersteuning niet meer volstaat, volgt een opname in een woonzorgcentrum. Een opname in een woonzorgcentrum treft een persoon met dementie twee keer. Plots wordt de persoon afhankelijk van zorgverleners die onder hoge werkdruk staan en tijd nodig hebben om de nieuwe bewoner te leren kennen. Bovendien is het voor personen met dementie moeilijk om zelf te verwoorden wat ze wensen, waar ze nood aan hebben.


Het wegvallen van taal en communicatie bemoeilijkt vaak de omgang met personen met dementie. Het gedrag wordt de sleutel tot communicatie voor de persoon met dementie en vormt het vertrekpunt van de communicatie met zorgverleners. Tijdens een interactieve workshop leren Demiclowns zorgverleners en omgeving aan waar het gedrag vandaan komt en hoe ze ermee kunnen omgaan.

Het veranderend gedrag – zoals ronddolen, roepen, agitatie of depressie – bij personen met dementie is een uitdaging voor zorgverleners. Het toedienen van medicatie is dan vaak de oplossing. Deze medicatie heeft helaas een negatieve invloed op de kwaliteit van leven van de persoon met dementie zelf.


Project Odette

Het onderzoeksteam van project Odette, dat deel uitmaakt van het Expertisecentrum Ouderenzorg en de onderzoekskern Ouderenzorg van Odisee Hogeschool, heeft de voorbije jaren een methode ontwikkeld waarmee zorgverleners het gedrag van personen met dementie gemakkelijker kunnen begrijpen en een niet-medicamenteuze oplossing aanbieden.


De oplossing wordt afgestemd op de behoeften, voorkeuren en mogelijkheden van de persoon met dementie. Het gaat hierbij om activiteiten die negatieve emoties – zoals angst – verminderen en positieve emoties versterken. De levensverhaalbezoeken door Demiclowns spelen een cruciale rol in het zoeken naar verbinding met personen met dementie.


89% van de bewoners met dementie in WZC vertonen één of meerdere gedragsveranderingen. Project Odette gaat op zoek naar onderliggende behoeften die aan de basis kunnen liggen van dit gedrag. In deze video stellen we de basisbehoeften voor.


Demiclowns en Odette

Het levensverhaal is een sleutelelement in het zoeken naar verbinding met personen met dementie en het afstemmen van zorg. Experts hierin zijn Demiclowns vzw. In juni 2022 inspireerden ze meer dan 200 mensen tijdens hun webinar 'Levensverhaal in actie'. Lara Debeuf, co-founding mother van de vzw en professioneel therapeut, legt uit hoe demiclowns de identiteitsbeleving van personen met dementie versterken met tips en trics om zelf toe te passen in de praktijk.


Marianne De Witte, coach bij project Odette, situeert de aanpak van Demiclowns vzw binnen het kader van behoeften gebaseerde zorg. In de toekomst zullen de Demiclowns en Odette ongetwijfeld nog samenwerken.


Wil je Odette graag steunen? Neem dan zeker een kijkje op hun website.



3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page