top of page
  • Foto van schrijverLara

Normaal of niet? Wissel je blik

"Wat is normaal?" is een vraag die Demiclowns dagelijks horen. Tijdens een levensverhaalbezoek vertrekken Demiclowns steeds van de leefwereld van de persoon met dementie. Durf jij je blik te wisselen?


Demiclowns vzw met een column in Zorgmagazine INFUUS. Een frisse blik op zorg voor personen met dementie. Lees onze column hier, of online.


Wat is normaal?

Ons leven is het afgelopen jaar onderhevig geweest aan constante veranderingen.   Velen verlangen naar het ‘oude normaal’.  Anderen willen niets liever dan het ‘nieuwe normaal’.  Maar wie zegt ons wat dit zogezegde ‘normaal’ is? 


Irma die met een vork haar grijze haren kamt, is dat normaal?  Anna die dagelijks om haar moeder roept terwijl die al jaren dood is, is dat normaal?  Daniël die de boterhammen van de verpleegkundigen steelt om te rantsoeneren, is dat normaal? 


"Is dat normaal?" is een vraag waar Demiclowns dagelijks op botsen in ons werk met personen met dementie. En zoals vaak: het hangt ervan af hoe je het bekijkt. 

Vanuit de belevingswereld en de blik van personen met dementie is dit gedrag betekenisvol.  Vanuit de blik van een toevallige passant lijkt dit minder logisch of zelfs vreemd.  Dit is jammer voor de persoon met dementie, maar nog meer voor de passant. Deze passant kijkt, maar ziet vaak niet wat er gebeurt doordat hij vertrekt vanuit zijn eigen blikveld, vanuit zijn eigen ‘normaal’. 


Voor een Demiclown is de leefwereld van personen met dementie het vertrekpunt. We zien kansen als we vertrekken vanuit de blik van de persoon met dementie, vanuit hun verhaal, belevingswereld, verlangens en emoties. Met onze levensverhaalbezoeken stellen wij de persoon met dementie in staat terug emoties te uiten, zingeving en identiteit te ervaren. 


Hiermee een voelbaar verschil maken voor personen met dementie, doet deugd. Deugd voor de bewoner en voor de hulpverlener. Na een levensverhaalbezoek merk je dat de hulpverleners een ander beeld krijgt van hun bewoners. Ze zien dingen die ze daarvoor niet zagen. Ze horen een bewoonster terug haar stem gebruiken of zien hoe agressief gedrag wegebt. 


Van blik wisselen, je proberen inleven in de leefwereld van de persoon met dementie vraagt echter durf en kwetsbaarheid. Durf je eigen (denk)kader te lossen. Kwetsbaarheid omdat je vaste waardes, ‘normaliteiten’ dient te lossen.

Ben jij bereid jouw gekende blikveld te verlaten en door de ogen van een persoon met dementie te kijken? Durf jij van blik te wisselen? Wees gerust, je kan het leren.


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page